Sockerfabrik transformeras

 

Hur förvandlar man en holländsk sockerfabrik till ett hem åt en naturalistisk estet? Man behöver inte ändra så mycket, säger inredningsarkitekterna på UXUS Design. De ligger bakom en genomgripande transformation av ett industriellt loft som i grund och botten bygger på enfärgade textiler och sensationella detaljer.


Fabrikslokalen vid vattenbrynet av en av Amsterdams många kanaler byggdes 1763 och har tills nyligen stått helt orörd. I renoveringsarbetet ville man bevara så mycket som möjligt av originalstrukturen, och samtidigt skapa ett ombonat hem i den rustika och grovkorniga lokal som genom århundradena huvudsakligen fungerat som lager.


Istället för att slå upp väggar har man delat av 250 kvm öppen yta med italienska linnedraperier som släpper igenom stora mängder av det naturliga ljus som strilar in genom väl tilltagna fönster. En lösning som både skapar flexibilitet och bevarar byggnadens unika karaktär. De kraftiga takbjälkarna dominerar men lämnar golvet öppet för de markanta detaljerna. En uppstoppad fågel, två torkade fladdermöss, ett par rådjurshorn, en överdimensionerad sax nedstucken i en byrå, sexton dödskallar och en midnattsblå trollslända utgör interiören. Som en snirklig blyertsmålning på vit botten ligger tyngdpunkten hos detaljerna. Vore det inte för det ljusa träet och de italienska linnedraperiernas varma toner skulle stämningen lätt bli spöklik. Nu flödar ljuset in och gör det skräckinjagande fascinerande och vackert, lägger det makabra på gränsen till komik och  glamoriserar naturvetenskapen.


Amsterdam Loft belönades förra året med International Design Award för Best Residential Interior.


Artikeln publicerades i RUM i november 2009