En elektrisk trädgård

 

Då kommunen tillät en expansion av företaget Mueller Development i Austin, Texas, var det under förutsättning att de maskerade sina lokaler för parkens besökare. Detta uppdrag gick till Mags Harries och Lajos Héder som tillsammans utgör den Massachusetts-baserade designduon Harries & Héder.


Electric Garden invigdes i juli och består av 15 parabolformade solpaneler som fick namnet SunFlowers och monterades på rustika ställningar i blått stål. De enorma blommorna är utplacerade på båda sidor av en av parkens gångvägar och finansierades av investerare och kommunala pengar. 


Under dagen ger de gigantiska stålblommorna skugga åt cyklister och samlar samtidigt energi i solceller som, när skymningen lagt sig, skapar Alice-i-Underlandet känsla med ett mjukt, blått sken över parken. Mellan de lätt tonade solpanelerna ligger blåfärgad gel som i ett spektakulärt mönster skapar skuggor och skiftningar i ljusstyrkan. 


Skultptören Mags Harries och arkitekten och stadsplaneraren Lajos Héder är långt ifrån nya på området offentlig konst. De har tidigare utsmyckat skolor, bibliotek och museer och kompletterar varandras kompetenser i projekt som är både storskaliga och detaljrika. 


Gemensamt för alla deras projekt är kopplingen till naturen och ambitionen att utveckla långsiktiga lösningar. Den elektriska trädgården har redan blivit en ikon för hållbar design i den miljömedvetna staden i det amerikanska inlandet.


Harries & Héder kommer härnäst, förutom att 'återvinna regn' i Philadelphia, att utsmycka en damm i Boston med gräsöar som, förutom att rena vattnet, förhoppningsvis kommer att uppskattas av fågellivet.


Artikeln publicerades i RUM i september 2009