Florida Dalí Museum

 

Yann Weymouth på Hellmuth, Obata + Kassabaum (HOK) inledde förra året arbetet med det nya, spektakulära Salvador Dalí Museum i St. Petersburg, Florida och har nu kommit halvvägs.


Att rita museum är inget nytt för den amerikanske arkitekten som gjort sig känd för en ren och klassisk stil med inslag av skarpa linjer och överraskande kurvor. Det nya Dalí museet blir den fjärde museibyggnaden i Florida ritad av Weymouth som bland annat står bakom Miami’s Frost Art Museum och utbyggnaden av St. Petersburg’s Museum of Fine Arts. Internationellt har han tidigare assisterat sin ‘vän och mentor’ I.M. Pei i renoveringen av Louvren i Paris.


Det nya museet byggs med utsikt över Tampa Bay på Floridas västkust och kommer ställa ut den största Dalí-samlingen utanför konstnärens hemland Spanien.


Byggnaden är ett arkitektoniskt experiment som stävar efter att återspegla den fusion av fantasi och verklighet som Dalí gjorde sig berömd för i en design som förenar vetenskap och konst i ett spektakulärt format. Det nya Dalí-museet förväntas stå färdigt hösten 2010.Artikeln publicerades i RUM i juni 2009