Foster flirtar med det utomjordiska

 

Norman Foster ska bygga på månen. Efter att ha berikat jorden med tinnar och torn, flygplatser, broar, universitet och museer siktar nu Foster mot högre mål.


Foster + Partners har, av European Space Agency, blivit ombedda att lämna förslag på projekt med utomjordiska ambitioner. Initiativets långsiktiga intention är att skapa en 'permanent närvaro på månen'. Den första utmaningen blir dock att undersöka om materia från månens yta kan användas som byggmaterial.


Chanserna att Foster + Partners lyckas imponera uppdragsgivarna bedöms som goda då kontoret sedan en tid tillbaka samarbetar med Alta Space, specialister inom rymdteknologi. Fosters berömda stil har alltid vittnat om en förkärlek för det högteknologiska och det spektakulära. Att ett eventuellt tillhåll på månen skulle vara silvrigt, strömlinjeformat och storslaget är däremot osannolikt. På månen bygger man inte på höjden.

Men om det blir hyddor, kojor, glober eller glaskonstruktioner får framtiden utvisa. På Foster + Partners vill man inte avslöja mer än att man bekräftar att en studie av olika möjligheter för rymdforskning har inletts.


Kontoret började redan för tre år sedan att flirta med det utomjordiska då man, på uppdrag av Virgin-grundaren och rymdfanatikern Richard Branson, inledde arbetet med New Mexico Spaceport Authority Building. Den beräknas vara färdig år 2011 och blir då världens första privata rymdstation. Med en utformning som leder tankarna till science fiction-filmer, och som på pricken fångar mystiken kring rymdfärder, kommer man att ta emot äventyrssökande turister med välfyllda plånböcker för en charterresa utöver det vanliga.
Artikeln publicerades i RUM i november 2009