Framtidens man

 

Erlend Bakke-Eidså ligger i tiden. Eller rättare sagt, han ligger lite före. När designvärlden började prata om växthuseffekten och långsiktiga lösningar var Bakke-Eidså redan i Sibirien för att bygga en flygande farkost som ska segla, tyst och elegant, över bergstopparna och göra nytta.


Konstruktionen heter Siberian Photo(re)synthesis och suger i sig den läskiga metangas som bildas när glaciären smälter. Istället för att gasen släpps upp i atmosfären fångas den in, skapar tryck och värme, ökar mineralmängderna i jorden och banar väg för ny växtlighet. Bakke-Eidså har tagit fasta på det positiva i smältande isar.


Designen är helt och hållet utvecklad enligt praktiska krav. ”Algbildning och jordbruk är beroende av naturligt ljus, så materialet måste vara helt genomskinligt. Eftersom konstruktionen måste flyttas är den designad i lättviktsmoduler. Polyethylene från stratosfäriska ballonger kommer användas i bubblorna så att de tål tryck och tyngd. Samtidigt krävs elasticitet och styrka.” förklarar han. Att den är sådär snygg och futuristisk kommer på köpet.


Förutom att publicera en bok om iden bakom Siberian Photo(re)synthesis kommer Bakke-Eidså under året att ägna sig åt fasadkonvertering i London, börja skissa på utvecklingsmöjligheter för den svenska skidorten Borjafjäll, samt ta emot pris för ett konserthus i Sarajevo. I ett samarbete med sin gamla lärare Jonas Lundberg från Architectural Association har Bakke-Eidså precis startat företaget Urban Future Organization där han hoppas på att utveckla och marknadsföra Skandinaviska projekt med klimatförändringsambitioner.


www.no-urbanfuture.org

Artikeln publicerades i Forum i maj 2009