Hemmagjord mjukvara och handskissat camouflage

 

Markus Wikar var redan som tonåring intresserad av matematik och digital teknologi.  Under 90-talet samlades han och andra entusiaster från hela Skandinavien för att experimentera och skriva egen mjukvara. Nu har spelen tagit över datorsammankomsterna men Markus Wikar skriver fortfarande själv de formeringsprogram som han använder för att möjliggöra sina arkitektoniska drömmar.   


”Matematiska algoritmer och digital teknologi kompletterar väldigt väl mer traditionella metoder” säger han. ”Att ta hjälp av algoritmer i design är en intellektuell utmaning som samtidigt utvecklar den kreativa processen och frammanar nya designmetoder.”


Som geometri-konsult på Lahdelma & Mahlamäki arbetade Wikar med det kalla och grovkorniga, vackra och strömlinjeformade Museum of the History of Polish Jews i Warszawa, och visade hur komplicerade metoder kan resultera i något väldigt jordnära, stilrent och enkelt.

Att han kommer fortsätta arbeta med matematiska formler och hemmagjord mjukvara är självklart.


Wikar har, efter tre års yrkesverksamhet, nu återvänt till skolbänken för att slutföra sitt examensarbete och forska inom användningen av genetiska algoritmer, en metod inspirerad av evolutionsteori där datorer används för att lösa problem.


Den senaste tiden har präglats av geometriska experiment i form av flytande bostäder, observatorium och skateboardparker, både hemma i Finland och internationellt. Men ibland passar traditionella metoder bäst. Maskeringsprodukten Camouflage täcker som namnet antyder över saker vi inte vill se och är helt och hållet handskissad. Camouflage kommer i sommar att hänga på byggnadsställningar, i butiker, på festivaler och reklambyråer.  


Resultatet av alla ettor och nollor kommer snart i ett samarbete med systern och modedesignern Heidi Wikar som ska göra tredimensionella textilmönster i ett projekt där det matematiska och abstrakta möter mode och mjuka material. Som om detta inte vore nog inviger Wikar inom kort en utställning om typologisk arkitektur på designmuseet i Helsingfors.Artikeln publicerades i Forum i maj 2009