10 designhotell att inspireras av

 
Hotel Amour, Paris
8, rue Navarin
75009, Paris

Hotel Amour i Paris 9:e arrondissemang är precis så romantiskt som det låter. Spiraltrappor leder till svagt upplysta korridorer som kantas av svarta dörrar mot eldröda väggar. Bakom varje dörr döljer sig en överraskning. Välj mellan Studio 54-romantik med otaliga silverkulor som blänker i taket, lugnt och lantligt blått, ett svart-vitt loft eller ett violfärgat flickrum. Varför inte ett grönt, rött, rutigt eller randigt? Smält intrycken med en espresso i det sobra, träinredda kafét eller slå dig ner i den lummiga, franska trädgården på baksidan.

Pris: 70-250 euro
Hemsida: www.hotelamourparis.fr

Barcelo Raval, Barcelona
Rambla del Raval 17-21
08001, Barcelona

Rummen går i vitt med enstaka färgklickar, symmetriska former och stora mängder naturligt ljus. En återhållsamhet som balanseras upp med den kaskad av färg som möter i receptionen. Ett silvrigt grishuvud, två röda nallebjörnar, överdimensionerade lampskärmar, chockrosa stolar och matchande dörrar trängs i en halvcirkelformad lobby. En modern version av Louis XVI-stolar radar upp sig bredvid små, färgade pallar och spretiga barstolar. Hela spektaklet övervakas från ett hörn av FRONTs hästlampa.

Pris: 80-240 euro
Hemsida: www.barceloraval.com

CitizenM, Amsterdam 
Prinses Irenestraat 30
1077WX Amsterdam

CitizenM satsar på prisvärd lyx. Atmosfären är ung, trendig och full av energi. Rummen är spatiösa tonårsparadis med regndusch, gratis filmer, trådlöst internet och kvadratiska sängar á 2x2 meter. Inredningen präglas av starka färger, skarpa linjer och surrealistiska former. CitizenM är hotellens unga rebell och du väljer själv om ditt rum ska bada i rött, blått, grönt eller lila ljus. Med ett luftigt och sobert konferensrum i vitt och brunt flirtar man försiktigt med ett äldre klientel. Sushibaren CanteenM är öppen dygnet runt och har en imponerande cocktaillista.

Pris: 50-150 euro
Hemsida: www.citizenm.comCotswold 88
Kemps Lane, Painswick
Gloucestershire 
GL6 6YB

Ett på ytan konservativt men brokigt inrett 1700-talslott beläget på Englands sydvästra kust. Cotswold 88 är en excentrisk oas där ljusa träslag samsas med leopardmönster, modern konst och spektakulära tapeter. Det är en blandning av stilar som få vågat sig på och ännu färre lyckats med. Allt inom den snäva ramen för traditionell, engelsk landsortsestetik. Afternoon tea intas i någon av de ljusa salongerna där marmorgolvet kompletterats med varma textiler, eller på balkongen med utsikt över trädgården. 

Pris: £90-460
Hemsida: www.cotswolds88hotel.comFox, Köpenhamn
Jarmers Plads 3
DK-1551 Köpenhamn

21 unga konstnärer har designat hotellets 61 rum helt enligt egen smak. Deras vitt skilda bakgrunder inom grafisk design, graffiti och traditionellt måleri har projekterats i vågade helhetskoncept som genomsyrar hotellets alla utrymmen. En absolut oräddhet vad gäller färg och form präglar designen. Varje rum är ett konstverk. Några spelar på barnslig romantik och busig lekfullhet medan andra präglas av en svart och svårtillgänglig grafisk design. Psykedeliska mönster blandas med sensuell skönhet och sagoboksfantasier. Restaurangen serverar delikatesser från det japanska köket.

Pris: 489-900 DKK
Hemsida: www.hotelfox.dkLux 11, Berlin
Rosa-Luxemburg Strasse 9-13
D-10178 Berlin

Lux 11 är vackert och vuxet. Med sin klassiska elegans är hotellet modernt utan att vara trendigt. Ytorna präglas av öppen planlösning, ljusa färger och en lätt och luftig atmosfär. Färgskalan är förförisk och utpräglat kvinnlig. Rummen går i varma, naturnära, gula och gröna toner med inslag av djupare bruna och svarta nyanser. Det är bara högst upp i de fyra Penthouses som man vågat sig på en djärvare stil, mer vågade kombinationer och större kontraster. Här blandas asiatisk konst med afrikanska influenser, zebra-randigt med tunga träslag, utan att man förlorar den luftiga atmosfär som präglar hotellet.

Pris: 99-320 euro (exkl. Penthouse)
Hemsida: www.lux-11.comMama Shelter, Paris
109 rue de Bagnolet
75020, Paris

Trädstammar, purpurrött och förgyllda örnar för tankarna till en amerikansk vapenorganisation, eller en europeisk jaktstuga. Philippe Starck har utgått från den surrealistiska minimalism som han utmärkt sig med, men sedan fortsatt med starka färger, humor och klotter i taket. Ingen placerar Mama Shelter i ett fack, verkar han vilja säga. Rummen är rymliga, svala gömställen med betongväggar och genomskinliga möbler. Bara badrummet har en något varmare ton med svag rosa belysning och inslag av mörkt trä.

Pris: 80-229 euro
Hemsida: www.mamashelter.com
W, Hong Kong
1 Austin Road West
Kowloon Station
Kowloon, Hong Kong

Hotell W är storstilat och påkostat. Inredningen är inspirerad av orientalisk estetik utan att låta den ta över helt. Rummen är enkla och stilrena. Mörkt trä dominerar men tillåter inslag av starka färger. Det glittrande, glänsande, blänkande ”vardagsrummet” drar uppmärksamheten till sig med speglar, frisörstolar och låga kloss-bord. Ljus kastas från små lampor kors och tvärs över rummen och skapar ytterligare komplexitet. Restaurangen går i rött och guld och serverar modern asiatisk mat med internationella influenser.

Pris: 1400-3700 SEK (3100-4070 HKD)
Hemsida: www.starwoodhotels.com
Michel Berger, Berlin
Warschauer Strasse 39/40
102 43 Berlin

Michel Berger Hotel är ungt, hårt och rockigt. Inredningen handlar om vad man inte har gjort snarare än vad man har gjort. Den rundade incheckningsdisk i blandade träslag som möter besökaren i den sparsamt upplysta receptionen med det hårda betonggolvet kunde ha varit ett arv från en statlig institution i forna öst-Berlin. Ett bibliotek helt i beige, höga bokhyllor av stålrör och en gigantisk lampa av återanvända tidningar poängterar att här är det innehållet, inte ytan, som räknas. Inslag av färg är sällsynta. Rummen är små lådor utan fönster med 1-4 sängar. Übercool.

Pris: 59 euro per natt/person
Hemsida: www.michelbergerhotel.com


Rough Luxe
1 Birkenhead Street
London, WC1H 8BA

Inredningsarkitekten Rabih Hage har designat möblerna. Resten har lämnats precis som det är. Tapeten faller av, bit för bit, och den deformerade takkronan har börjat rosta. Lägg till påkostade textiler och utarbetat möblemang i dessa av tiden tydligt märkta lokaler. Så uppnås kombinationen rough-luxe som spelar ut det exklusiva mot det gamla och nedgångna. Hotellet har tre våningar och nio grandiosa rum, vart och ett med en utpräglat unik identitet. Tesalong, konstgalleri och engelsk trädgårdgård på baksidan.

Pris: £155-280
Hemsida: www.roughluxe.co.uk


Artikeln publicerades i RUM i november 2009http://www.hotelamourparis.fr/http://www.barceloraval.com/http://www.citizenm.com/http://www.cotswolds88hotel.com/http://www.hotelfox.dk/http://www.lux-11.com/http://www.mamashelter.com/http://www.starwoodshotels.com/http://www.michelbergerhotel.com/http://www.roughluxe.co.ukshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6shapeimage_2_link_7shapeimage_2_link_8shapeimage_2_link_9