Framtidens transportmedel är ett koreanskt löv

 

Utvecklandet av nästa generation körupplevelser har inletts av den sydkoreanske industrielle designern Jeongche Yoon. IPSE (koreanska för löv) är transportmedlet med det lilla extra och har förutom det skönaste, bubbelgumsfärgade skalet, ett inbyggt system som omvandlar objekten i dess närhet till vacker natur. Bilar, trafikljus och trottoarer förvandlas i digital mjukvara till träd, buskar och djur och erbjuder föraren en unik upplevelse i gränslandet mellan fantasi och verklighet.


IPSE är lika snäll som den är smart och byggs i de miljövänliga plasterna Xenoy iQ och Valox iQ. Till varje upplaga av det stiliga fordonet återanvänds ungefär 700 PET-flaskor.

”Bilindustrin har länge försökt förbättra relationen mellan bil och förare.” säger Yoon om motivationen bakom designen. ”Jag har valt att ta detta ett steg längre genom att lägga till omgivningen som en dimension i designprocessen. Den största utmaningen var att göra produkten estetiskt tilltalande. Att designen är både snygg och lättförståelig var väldigt viktigt”.


Där kan man nog utan tvekan säga att han har gjort ett fantastiskt jobb. För att få köras på svenska vägar behöver nog däremot vissa säkerhetsaspekter på denna spexiga farkost finslipas. 


Yoon tar nu sikte på att bygga hus. Både byggmaterialet och konceptet förväntas i framtiden få ökad betydelse då både plats och energireserver kommer att bli bristvara. I projektet Quno vill Yoon vidareutveckla tekniken för att använda den på små, mobila bostäder. Att betala för läget när man köper hus kommer således att bli helt onödigt.
Artikeln publicerades i RUM i juli 2009