Industriell charm

 

Tomás Alonso växte upp i Vigo på den spanska västkusten. Efter examen i industriell design på Art Institute of Fort Lauderdale i Florida, USA bosatte han sig i östra London där han delar en designstudio med ”några av sina bästa vänner”. Alonso är aktuell med de okonventionella lamporna Mr. 1, 2 och 3 som utgör ljussättningsfamiljen Mr. light series. Traditionella material i enkel utformning ger en produkt som känns både robust och finlemmad med en stor portion industriell charm. Alonso tror sig ha hittat receptet till en klassiker.


Varifrån fick du inspiration till dehär skapelserna?


Jag ville spela ut olika material mot varandra. Det rena och strömlinjeformade lamppartiet står i stark kontrast till den grovkorniga, obehandlade stommen. Jag ville utforska vinklar och former och skapa något oförutsägbart. Det svåraste var att kombinera de olika materialen och att få de att fungera tillsammans.


Vad är bra design?


Design som är långsiktig, kan utvecklas och är anpassningsbar. Jag tror det är det som krävs för att en produkt ska bli en klassiker, att den kan kännas relevant under en lång tid.


Varför är din design viktig?


Den har ett värde därför att den experimenterar med nya metoder. Jag hoppas att serien ska passa in i vardagen och berika den.


Vilken är din viktigaste uppgift som designer?


Att observera och reflektera över samtiden för att kunna utveckla morgondagens lösningar.


Vad ska du göra nu?


Jag arbetar vidare i min studio i Dalston. Jag har precis börjat samarbeta mer med tillverkare för att få ut mina produkter.  Sen hoppas jag på att kunna fortsätta vara nyfiken och experimentell i mitt arbete.
Artikeln publicerades i RUMs Hemspecial i september 2009