En Högteknologisk Oas

 

Masdar Plaza, Förenade Arabemiraten är en drömvärld som håller på att bli verklighet, en arkitektonisk fantasi som långsamt materialiseras.


Det är det tysk-australiensiska arkitektkontoret Laboratory of Visionary Architecture (LAVA) som ligger bakom Masdar Plaza: Oasis of the Future, det vinnande bidraget i tävlingen Masdar Eco City Center Competition. Uppgiften var att transformera centrala Masdar till en ultramodern oas präglad av ett starkt miljötänkande.


Det vinnande bidraget är en samtida tolkning av de, för den moderna civilisationen så viktiga torg, där människor samlades för att diskutera och byta idéer och där samhällets struktur långsamt formades och omformades. Kreatörerna bakom denna futuristiska stadskärna vill kommunicera långsiktiga lösningar och miljövänlig teknologi som grekerna kommunicerade demokratin.


Energikonsumptionen hålls låg genom bland annat vind- och solenergi och ljusreflekterande ytor. Sval ånga ersätter traditionell luftkonditionering. Vattenmassor rör sig i flod och ebb beroende på intensiteten i marktemperaturen. Gigantiska, cirkelformade solpaneler ger skugga på dagarna men sluter sig på kvällen och frigör då den samlade solenergin till förmån för området.


Den futuristiska oasen är en levande organism som andas och rör sig, som utan att lämna smutsiga fotspår erbjuder det senaste inom tekniska lösningar och hållbar design. Den är ett intellektuellt samspel mellan ambitiös arkitektur och avancerad teknologi. Arbetet ska inledas före årsskiftet och denna futuristiska stadskärna med hotell, konferenslokaler, shopping och rekreationsområden förväntas stå färdig 2013.













Artikeln publicerades i RUM i November 2009