Paddington Gardens får pris

 

Den prestigefyllda, australiensiska stadsplaneringsutmärkelsen The Australian Award for Urban Design 2009 delades den 12:e augusti ut till Tonkin Zulaikha Greer Architects tillsammans med James Mather Delaney Design för restaureringen av den anrika Paddington Reservoir Gardens i Sydney. 


City of Sydney har, sedan två år tillbaka, arbetat med arkitekter, landskapsarkitekter och ingenjörer för att göra den tidigare sällan besökta parken till en tillgång för stadens invånare.


Restaureringsobjektets originalstruktur anlades 1866-1878 och man beslutade att behålla dess ursprungliga karaktär så långt det var möjligt. Resultatet är en försiktig men genomgående och tydlig restaurering som starkt bidragit till ett ökat intresse för området.


Individuella sektioner på olika nivåer, vissa upphöjda andra nedsänkta, skapar ett område som lätt fångar besökarens uppmärksamhet och håller kvar den. Stigar, dammar, utomhusrum och trästrukturer ger en brokigt vacker och mångsidig trädgård full av överraskningsmoment. 


The Australian Award for Urban Design delas ut till initiativ som visar prov på ambitiös och innovativ förändring av städers struktur och syftar till att framhäva betydelsen av bra design i städers utveckling. Förstaplatsen delades med Transforming Australian Cities, ett ambitiöst utvecklingsförslag för Australiens kommunaltrafik.

Artikeln publicerades RUM i oktober 2009