Perforerade hus

 

The Perforated House är till salu med ett utropspris på 725,000 AUD (ca 4,2 miljoner kronor). Byggnaden som ligger i ett annars traditionellt villaområde i Melbourne är den australiensiska arkitekturens rebelliska tonåring som provocerar och vägrar acceptera rådande estetiska normer. Med sin blotta uppenbarelse ifrågasätter den våra kulturella värderingar och kritiserar vår kärlek till yta och fasad. 


Kavellaris Urban Design som står bakom byggnaden förklarar att de ville skapa en plattform för dialog om hur romantisk nostalgi och kulturellt arv prioriteras framför bra design och långsiktigt tänkande. De ville undersöka det symboliska värdet i dekorationer och ornament, eller frånvaron av dessa. Med den bokstavligt talat 'påklistrade' fasaden ironiserar arkitekten skoningslöst över vårt sökande efter identitet, vårt behov av att imponera och av att få bekräftelse.


Men detta betyder inte att man avvisat viljan att väcka känslor genom utsmyckning. Man avstår bara från de mer traditionella metoderna. Efter mörkrets intåg projekteras ljus inifrån och ut och förvandlar den fyrkantiga fasaden till en vit kub som sprider ett mjukt sken över gatan. Till skillnad från de vanligt förekommande viktorianska radhusen, som blivit föremål för arkitektens skarpa satir och som kännetecknas av en påkostad fasad men en baksida som helt lämnats slät, har inget i interiören hos The Perforated House lämnats åt slumpen. Enorma glaspartier och rörliga väggar rubbar gränserna mellan ute och inne, mellan det privata och det offentliga. På detta sätt avvisas också idén att byggnader är statiska och oföränderliga. The Perforated House har lämnat få oberörda.

Många är de som älskat provokationen, den tydliga kritiken och det satiriska budskapet. Andra, bland de den granne som enligt uppgift kallat byggnaden en 'vidrig skärm', tycker helt enkelt att den utgör ett störande moment i det annars traditionellt utformade område där de flesta förväntas trampa fram på den gyllene medelvägen. En modig köpare med en stor portion humor sökes.


Artikeln publicerades i RUM i september 2009