Gothkyrka blev bokhandel

 

Nederländernas äldsta gotiska kyrka har förvandlats till en modern bokhandel. Inredningsarkitekterna Merkx + Girod står bakom det omfattande renoveringsarbete som krävdes för att Selexyz, en holländsk bokhandelskedja känd för sina iögonfallande lokaler, skulle kunna slå upp kyrkportarna för kommers.


Och även om holländarna gjort sig kända för en mer liberal hållning i de flesta frågor ville man gå försiktigt fram. Den största utmaningen var att skapa rätt kontrast mellan det kyrkliga, det literära och det kommersiella. En kombination som inte nödvändigtvis finner en självklar knytpunkt.

Dessutom behövde Selexyz mer än dubbelt så mycket golvutrymme som kyrkan kunde erbjuda.


Enorma, svarta bokhyllor i stål, utrustade med inkilade trappor och utskjutande balkonger, restes helt utan inverkan på originalstrukturen och löste problemet med utrymme. För att undvika oönskade förändringar på det kulturarv som byggnadens insida utgör, utgår all ljussättning från dessa hyllor. En modern struktur blir lokalens centrum utan att den för den sakens skull tar över visuellt.

Resultatet är ett magiskt palats i upplysningens tecken. Byggnaden präglas av diskreta, multifunktionella lösningar och man har visat stor respekt för den ursprungliga utformningen. De nya inslagen, som uteslutande går i svart och grått, smälter in med marmorgolv och pelare och låter detaljrika takmålningar och ornament träda fram.


Nu är projektet aktuellt på World Architecture Festivals shortlist med 244 projekt som kommer tävla i Building of the Year Award Merkx + Girod skissar dessutom på två nya butiker för samma bokhandel.


Artikeln publicerades i RUM 2009