Bräcker Turning Torso

 

Rosenbergs Arkitekter vill ta första steget och guida Stockholm in i den moderna storstadens arkitektoniska struktur. Som första pjäs på det bräde som på lång sikt kan bli Stockholms motsvarighet till New Yorks tätmöblerade flodkant ska skyskrapan Stockholmsfyren placeras. 


Byggnaden når med sina 187 meter, i sann stadsrivalitetsanda, ungefär tre meter över Malmös Turning Torso och är nio våningar högre än Kaknästornet. Den kommer att bestå av 54 våningar där kontor, hyresrätter och bostadsrätter blandas om varandra. Bottenplanet blir galleria i detta projekt där inget lämnats åt slumpen.


Byggnaden omfattas av en mångskiftande glasfasad som ger initiativet en futuristisk känsla. Namnet anspelar på de gula partier som, utplacerade i varierande höjd på skrapan, för tanken till fyrens roterande ljusprojektioner.  

Skeptiker drar sig till minnes storslagna projekt som aldrig blev av och påminner om plötsliga ekonomiska restriktioner som mer än en gång reducerat det en gång så storstilade till en blek skugga av sin rendering.


Andra tycker att tornet ser ensamt och malplacerat ut där det blänkande skjuter upp högt över den övriga bebyggelsen.


Men många är de som välkomnar initiativet och hoppas att Sverige äntligen börjat inse mervärdet i spektakulära landmärken och ambitiös arkitektur.  


Rosenbergs Arkitekter är inte främmande för storslagna projekt. Kontoret står bland annat bakom SEBs kontorsbyggnad i Rissne och höghushotellet Rica Talk Hotel i Älvsjö. Förutsatt att detaljplanen godkänns kan arbetet inledas inom fyra år. Stockholmsfyren kommer att placeras intill tunnelbanestationen Ropsten.

                       Artikeln publicerades i RUM i september 2009