Woodstock i ny form

 

Elastic Sponge suddar ut gränsen mellan dröm och verklighet. De stora, lila cirklarna, konstruktionens 'celler', bildar långa tunnlar, är flexibla men beroende av varandra och rör sig smidigt men med kontrollerad kraft. Den enorma organismen sträcker sig i vinden och drar ihop sig i djupa andetag.


Installationen är framtagen av studenter vid Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) under ledning av Benjamin Ball, Andrew Lyon och Gaston Nogues från Ball-Nogues Studio, Los Angeles och gjorde tidigare under året succé på Coachella Valley Music & Arts Festival, Indio, Kalifornien.


Studenterna inledde arbetet med att studera utformningen av historiska såväl som samtida festivaler, däribland Woodstock och Glastonbury. Inspiration hämtades sedan från tidigare konstruktioner på bland annat Serpentine Pavilion och Venice Biennale. Resultatet är en produkt som uppfyller höga krav på mobilitet och flexibilitet men som också blir en effektfull och dynamisk del i evenemangets visuella identitet. Den böjs, bänds, vänds och snurras men står stadigt på sina enorma bågar.

 

Trots att Elastic Sponge ser ut som en digital produkt är konstruktionen svårt att ta fram i mjukvara. Strukturen måste först testas ute på fältet, i verklig storlek, innan man kan vidareutveckla den digitalt. Elastic Sponge är en lekfull konstruktion som tar sig själv på största allvar.

Artikeln publicerades i RUM i september 2009